Brno, 26. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyvrátila informace z médií, že některé kečupy obsahují kontaminující látky. Sdělil to mluvčí SZPI Michala Spáčila s tím, že ani jeden z osmi kontrolovaných výrobků není nebezpečný.

Inspekce provedla kontrolu na základě informací některých médií, že některé kečupy obsahují pesticidy a mykotoxiny. "Laboratorní výsledky prokázaly, že jsou výrobky pro spotřebitele bezpečné," uvedl Spáčil.

Na přítomnost pesticidů inspektoři analyzovali Heinz Tomato Ketchup rajčatový kečup jemný a Jemný kečup Hellmanns. "Oba jsme zhodnotili jako vyhovující a bezpečné. Zjištěné množství sledovaných látek splňovalo předepsané limity pro kečupy. Splnilo by i normy stanovené například pro dětskou výživu," sdělil mluvčí.

Na mykotoxiny testovala inspekce COOP klasik KEČUP jemný a SPAR Kečup sladký. "V těchto výrobcích se látky nacházely, ale nebyla dosažena hranice jejich zjistitelného množství," vysvětlil.

U dalších čtyř vzorků zjišťovali inspektoři jakost. Clever Kečup jemný a Hamé Kečup sladký vykazovaly mírně nižší podíl rajčatové sušiny. "K nápravě jsme výrobci uložili důsledné dodržení technologických postupů při výrobě," dodal Spáčil s tím, že kontrola prokázala také určité nedostatky ve značení odebraných kečupů. V několika případech nebyl na obale uvedený údaj o množství rajčat, a proto inspekce nařídila výrobcům značení na kečupech doplnit.

Lenka Horáková