
V České republice ve sledovaném období mezi 13. prosincem 2011 a 10. lednem 2012 vzrostly ceny 18 z 26 sledovaných potravin. Osm jich naopak zlevnilo, ovšem z velké části pouze nepatrně.
Nejvýrazněji zdražila rajčata (+16,72 %). Kilogram se dá pořídit v průměru za 34,92 Kč, přičemž nejdražší jsou na jižní Moravě (44,09 Kč), naopak nejlevnější v Ústeckém kraji (36,79 Kč). V prosincovém výrazném cenovém růstu pokračovaly papriky (+16,45 %). Obchodníci zvyšovali také ceny například mrkve (+10,89 %), jablek (+8,72 %), minerální vody (+6,72 %) nebo vajec (+5,70 %).
Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u krystalového cukru, který zlevnil v průměru o 4,39 procenta na 24,85 Kč za kilogram. Cenově nejdostupnější cukr mají obchodníci v Plzeňském kraji (22,12 Kč), naopak nejdražší je Královéhradecko (25,33 Kč). O více než tři procenta zlevnily také brambory (-4,06 %) a rýže (-3,20 %).
V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.